• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

غلامرضا نیک پی

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



غلامرضا نیک پی پانزدهم خرداد ۱۳۰۸ در اصفهان به دنیا آمد. مادرش ترکان نام داشت پدرش عزیز الله اعزاز نیک پی (عز الممالک) از مالکین و سرمایه داران معروف اصفهان بود و به سمت هایی چون فرمانداری کرمانشاه، معاونت نخست وزیر وزارت پست و تلگراف و تلفن و نمایندگی مجلس شورای ملی رسید. غلامرضا نیکپی تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در اصفهان و کرمانشاه گذراند و در ۱۳۲۵ ش از دبیرستان مهدیه اصفهان دیپلم گرفت با حمایت پدرش از خدمت سربازی معاف شد و پس از تحصیل دانشکده حقوق با گرفتن مدرک کارشناسی فارغ التحصیل شد. او در تحصیلاتش را در دانشگاه لندن ادامه داد و دکتری اقتصاد گرفت. مشاغل رسمی نیکپی از شرکت ملی نفت ایران آغاز شد. او در این شرکت تا مقام ریاست اداره کل امور اقتصادی و آمار ارتقا یافت. یکی از اقدامات نیک پی در دوران حضورش در شرکت ملی نفت ایران تهیه مقدمات مذاکرات ایران با شرکت های چند ملیتی معروف به کنسرسیوم بود قرارداد با کنسرسیوم به تاراج سرمایه های نفتی کشور توسط بیگانگان بویژه آمریکا و انگلیس انجامید.

او در فروردین ۱۳۴۳ معاون نخست وزیر در دولت حسنعلی منصور شد. نیک پی در مدار سیاسی منصور قرار داشت و عضو کانون مترقی ایران و حزب ایران نوین بود. پس از ترور منصور در اول بهمن ۱۳۴۳ و تشکیل دولت امیر عباس هویدا نیک پی به عنوان وزیر مشاور و معاون اجرایی نخست وزیر به کارش ادامه داد. در کابینه هویدا، مسائل مربوط به امور جوانان به عهده نیک پی بود و او با طرحی تعدادی از جوانان ایرانی را برای آشنایی با رژیم صهیونیستی راهی اسرائیل کرد نیک پی سپس به وزارت آبادانی و مسکن رسید و در مرداد ۱۳۴۸ پس از درگیری با یکی از وزیران دولت با اشاره شاه از کابینه اخراج شد. غلامرضا نیک پی پس از مدتی با تأیید شورای شهر و موافقت شاه شهردار تهران شد و این سمت را تا سال ۱۳۵۶ بر عهده داشت. در این سمت به دلیل برخوردهای نامناسب با ارباب رجوع دریافت رشوه از شرکتهای خارجی و واگذاری پیمانکاریهای مختلف به آنان و فساد اخلاق همواره مورد اعتراض مردم و کارکنان شهرداری بود. پس از پایان دوره شهرداری در بیست و ششم مرداد ۱۳۵۶ از سوی به عضویت دورۀ هفتم مجلس سنا در آمد و به جرگه سناتورها پیوست غلامرضا نیک پی در دورۀ پهلوی نشانها و مدالهای مختلفی از جمله نشان سوم تاج نشان درجه یک همایون، نشان سپاس و مدال یادبود ۲۵ سال سلطنت محمدرضا پهلوی را دریافت کرد. همزمان با افزایش اعتراضات مردمی در نیمه دوم ۱۳۵۷ش، محمدرضا پهلوی دولت نظامی روی کار آورد. این دولت برای خاموش کردن قیام مردم مبارزه ظاهری با افراد فاسد و رشوه خوار را آغاز کرد. یکی از افراد فاسد غلامرضا نیکپی بود که در ۲۱ آبان ۱۳۵۷ دستگیر و در پادگان جمشیدیه زندانی شد.

با پیروزی انقلاب اسلامی نیک پی قصد داشت همراه امیرعباس هویدا ؛ نعمت الله نصیری و دیگر بازداشت شدگان دولت نظامی شاه از زندان بگریزد که توسط مردم شناسایی و دستگیر و در دادگاه انقلاب محاکمه شد. نیک پی در این دادگاه شاه را خطاکار اصلی قلمداد کرد و گناهان خود را به گردن او انداخت. سرانجام به حکم دادگاه انقلاب اسلامی غلامرضا نیکپی در ۲۱ فروردین ۱۳۵۸ به جرم فساد ،اخلاقی سوء استفاده مالی سوء استفاده از مقام ویران کردن خانه های مردم بر سرشان - که منجر به کشته شدن گروهی از آنان شده بود اعدام شد


رده‌های این صفحه : افراد در دوره پهلوی




جعبه ابزار