• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

بهرام آریانا

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بهرام آریانا "حسین منوچهری" در سال ۱۲۸۵ ش در تهران به دنیا آمد. در سال ۱۳۰۴ ش بعد از پایان دبیرستان وارد دانشکده افسری شد و پس از دو سال تحصیل با درجه ستوان دومی عازم کشور فرانسه شد و دوره عالی جنگ را گذراند و از دانشگاه سوربن فرانسه دکترای حقوق بین الملل عمومی گرفت. آریانا پس از بازگشت به ایران در دانشکده افسری فرمانده گروهان شد و به آموزش دانشجویان نظامی پرداخت.
در شهریور سال ۱۳۲۲ در زمان جنگ جهانی دوم که ایران در اشغال متفقین بود، او و تعدادی از نظامیان ایران را دستگیر کردند آریانا به مدت شش ماه در اراک زندانی بود و پس از آن تا سال ۱۳۲۹ ش مسئولیت های گوناگونی در ارتش ایران به عهده داشت از جمله معاونت دانشکده افسری فرماندهی آمادگاه لشکر خراسان و فرماندهی تیپ مهاباد در سال ۱۳۲۹ ش در زمان دولت دکتر محمد مصدق ، آریانا به سمت وابسته نظامی ایران در فرانسه منصوب شد آریانا شیفته ناپلئون بناپارت بود و در زمان تحصیل در فرانسه پایان نامه تحصیلی خود را درباره او نوشت. پس از پایان یافتن دوره مأموریتش در فرانسه با سمت فرماندهی لشکر یک گارد در سرکوب قیام خونین مردم در ۳۰ تیر ۱۳۳۱ نقش .داشت در کودتای ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ نیز به همراه دیگر نظامیان به طرفداری از شاه برخاست و پس از سقوط دولت ملی دکتر محمد مصدق باز هم چند سالی فرماندهی یگانهای مختلف ارتش را بر عهده داشت در مرداد سال ۱۳۳۹ ژنرال آجودان مخصوص شاه شد و در سال ۱۳۴۱ ش با سمت فرماندهی نیروی زمینی ،ارتش عشایر جنوب را به شدت سرکوب و تعدادی از سران آنها را دستگیر و اعدام کرد. آریانا در آذر ۱۳۴۴ با درجه ارتشبدی به ریاست ستاد ارتش شاهنشاهی ایران منصوب شد و تا ۱۳ رادیبهشت ۱۳۴۸ این سمت را بر عهده داشت.
در همان زمان اختلاف مرزی ایران و عراق بر سر مالکیت بر اروند رود ، روابط دو کشور را تیره کرد و تأکید آریانا بر حمله به عراق موجب شد که محمدرضا پهلوی او را از سمت خود برکنار کند. آریانا نیز ایران را ترک کرد و در پاریس اقامت گزید آریانا پس از پیروزی انقلاب اسلامی رهبری شاخه نظامی مخالفان سلطنت طلب جمهوری اسلامی ایران را به دست گرفت و با تشکیل ارتش رهایی بخش ایران آرا در نواحی مرزی ترکیه با ایران و برخی نقاط دیگر دنیا دست به خرابکاریهایی علیه ایران زد.

بعد از اینکه بر سر مسائل مالی میان سران گروه های مخالف جمهوری اسلامی ایران اختلاف به وجود آمد آریانا از ترکیه به پاریس رفت و در سال ۱۳۶۵ ش .درگذشت بهرام آریانا در طول زندگی خود همواره اعتقاد داشت که نژاد ایرانی نژاد برتری است و تمایلات نژاد پرستانه خود را هیچگاه پنهان نمی کرد به همین خاطر در سال ۱۳۲۸ ش نام خود را از حسین منوچهری به بهرام آریانا تغییر داد. گفته میشود که آریانا دین زرتشتی اختیار کرده بود.


رده‌های این صفحه : افراد در دوره پهلوی




جعبه ابزار