• خواندن
  • نمایش تاریخچه
  • ویرایش
 

محمد انورسادات

ذخیره مقاله با فرمت پی دی اف



بعد از امضای قرارداد صلح مصر و اسرائیل در کمپ دیوید آمریکا که با میانجیگری جیمی کارتر رئیس جمهور آمریکا صورت گرفت شعار مرگ بر سه مفسدین ؛ کارتر و سادات و بگین به مجموعه شعارهای انقلابی مردم ایران افزوده شد.

محمد انورالسادات در ۲۵ دسامبر ۱۹۱۸ در دهکده ای واقع در دلتای رود نیل به دنیا آمد پدرش کارمند یک بیمارستان نظامی و مادرش زن بیسوادی از اهالی سودان بود. سادات دوران کودکی را با کشاورزی در مزارع دهکده خود گذراند و نیز به تحصیل پرداخت و بعد از پایان تحصیلات متوسطه در سال ۱۹۳۶م به مدرسه نظام رفت و در سال ۱۹۳۸م با درجه ستوانی وارد ارتش شد سادات در همین سالها با جمال عبدالناصر و چند نفر از افسران جوان ارتش مصر گروهی تشکیل داد که هدف آن در آغاز مبارزه با انگلستان بود. انگلیس در آن زمان به بهانه مقابله با خطر تهاجم نیروهای آلمان مناطق ساحلی مصر را در دریای مدیترانه اشغال کرد. اختیار ارتش این کشور را به دست گرفته بود سادات در سال ۱۹۴۲م به اتهام رابطه با آلمان و شرکت در توطئه ای برای خراب کردن تأسیسات نظامی انگلیس به زندان افتاد و پس از اخراج از ارتش از زندان نیز آزاد شد ولی دو سال بعد به اتهام شرکت در قتل یکی از عوامل شناخته شده انگلیس مجدداً دستگیر و زندانی شد دومین دوره زندان او تا سال ۱۹۴۸ م ادامه یافت. سادات پس از رهایی از زندان مدتی به کار مطبوعاتی پرداخت و در سال ۱۹۵۰م با درجه سروانی به ارتش بازگشت. او در دوره جدید خدمتش در سال ۱۹۵۲م به نهضت افسران آزاد پیوست و در همان سال در کودتای ضد سلطنتی مصر که جمال عبدالناصر گرداننده اصلی آن بود شرکت کرد و بعد از پیروزی کودتا به وزارت کشور منصوب شد.

سادات در سال ۱۹۶۹م به عنوان معاون رئیس جمهور انتخاب شد و با مرگ جمال عبدالناصر (۲۸) سپتامبر ۱۹۷۰ / ۶ مهر ۱۳۴۹) به عنوان رئیس جمهور موقت با توجه به قانون اساسی انتخاب شد و در ۱۶ اکتبر / ۲۴ مهر با رأی نمایندگان مجلس ملی مصر به ریاست جمهوری آن کشور برگزیده شد. او در سال ۱۹۷۲م / ۱۳۵۱ ش با اخراج هفده هزار کارشناس شوروی سعی کرد حمایت آمریکا را در بازپس گیری سرزمینهای اشغالی مصر از اسرائیل به دست آورد ، ولی موفق نشد. هنگامی که در اکتبر سال بعد به طور ناگهانی به مواضع اسرائیل در طول کانال سوئز حمله کرد در ابتدا موفق به گرفتن زمینهای اشغال شده در صحرای سینا شد ولی در پایان هفته اول ،جنگ اسرائیل با کمک امریکا اراضی را پس گرفت و حتی قسمتی از خاک مصر نیز به تصرف آنان درآمد این جنگ در ۲۴ اکتبر / ۲ آبان به پایان رسید و نیروهای اسرائیلی به ساحل شرقی کانال سوئز بازگشتند سادات پس از شکست در این جنگ به دنبال چندین سال مذاکره بی حاصل برای حل اختلاف اعراب و اسرائیل به طور ناگهانی در روز ۲۰ نوامبر ۱۹۷۷ / ۲۹ آبان ۱۳۵۶ با سفر به بیت المقدس و سخنرانی در مجلس اسرائیل راه مذاکره مستقیم با اسرائیل را گشود وی با این کار مصر را در جهان عرب منزوی کرد و دست آمریکایی ها را برای میانجی گری بین مصر و اسرائیل بازگذاشت. سادات دست آخر در ۱۷ سپتامبر ۱۹۷۸ / ۲۶ شهریور ۱۳۵۷ به دنبال تشکیل کنفرانس سه جانبه ای بین جیمی کارتر رئیس جمهور امریکا مناخیم بگین نخست وزیر ،اسرائیل قرارداد صلح مصر و اسرائیل را که به قرارداد کمپ دیوید مشهور شد امضا کرد. طبق این قرارداد توافق شد صحرای اشغالی سینا در سه مرحله به مصر واگذار شود.

این اقدام با مخالفت گسترده اعراب روبه رو شد و بیشتر کشورهای عربی رابطه خود را با مصر قطع کردند و صلح جداگانه با اسرائیل را خیانت به آرمان اعراب تلقی کردند کشورهای غربی از سازش سادات استقبال کردند تا جایی که در اثر تبلیغات آنها در سال ۱۹۷۹ م / ۱۳۵۸ ش جایزه صلح نوبل مشترکاً به او و بگین تعلق گرفت. سادات در ابتدا روابط خوبی با محمدرضا پهلوی نداشت ولی پس از نزدیکی وی به غرب ایران نیز روابط خوبی با مصر برقرار کرد. شاه نیز بعد از شدت گرفتن مخالفت مردم با او وقتی که مجبور شد کشور را ترک کند در ۲۶ دی ۱۳۵۷ به مصر رفت و سادات از او استقبال گرمی کرد ولی با پیروزی انقلاب اسلامی روابط دو کشور تیره شد و در ۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۸ با فرمان امام خمینی به دولت موقت روابط سیاسی ایران و مصر قطع شد همزمان سادات با دادن لایحه ای به مجلس مصر برای شاه و خانواده اش درخواست پناهندگی سیاسی کرد و هنگامی که شاه در ۵ مرداد ۱۳۵۹ مرد سادات با برگزاری مراسمی در تشییع جنازه وی شرکت نمود. سادات در سال ۱۹۸۰ م / ۱۳۵۹ ش به عنوان رئیس جمهور مادام العمر مصر تعیین شد. او به دنبال تجاوز گسترده عراق به ایران در ۳۱ شهریور ۱۳۵۹ کمکهای زیادی از نظر تسلیحاتی و نیروی انسانی به عراق کرد نزدیکی سادات به اسرائیل با مخالفت مردم مصر روبه رو شد. از این رو موج مخالفت و تظاهرات به صورت پراکنده در مصر علیه سادات آغاز شد و گروههای مخالف علیه وی اقداماتی کردند.

سرانجام در روز ۶ اکتبر ۱۹۸۱ / ۱۴ مهر ۱۳۶۰ سالروز جنگ اکتبر ۱۹۷۳م / ۱۳۵۲ ش) در جریان رژه نظامی با تیراندازی یک واحد از نظامیان مصری که در حال عبور از مقابل جایگاه وی بودند سادات به قتل رسید. عامل اصلی این ترور ستوان خالد شوقی اسلامبولی بود که دستگیر شد و به همراه دوستانش تیرباران شدند خالد اسلامبولی در دادگاه گفت: من فرعون مصر را کشتم.


رده‌های این صفحه : اصطلاحات و واژگان




جعبه ابزار